Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniki z dzemem śliwkowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miód 1/2 szklanki
dżem śliwkowy 1 słoik
mleko 1 szklanka
jajko 3 sztuki
kakao 2,5 łyżki
olej 3/4 szklanki
mąka pszenna 3 szklanki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 3/4 opakowania
cukier 1 szklaneczka
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
sól szczypta
polewa czekoladowa 1 sztuka
Soda oczyszczona Prymat 1,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniki z dzemem śliwkowym

Na początku musimy wymieszać ze sobą cukier wraz z mąką, przyprawą do piernika, kakaem, sodą , a także proszkiem do pieczenia. W dalszej kolejności musimy dodać żółtka ( bez białek,), mleko, olej miód. Wszytsko ze sobą mieszamy.


Pozostałe z jajek białka ubijamy wraz z solą. Potem łączymy z masą. Nastepnie powstałe ciasto przekładamy do blaszki. Pieczemy w tem 180 stopni C.

Upieczone ciasto dzielimy na trzy cześci. Na pierwsza z nich wykładamy powidła, przykrywamy, potem na kolejną takze smarujemy powidałami i przykrywamy.

Polewamy na wierzch polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kas2 28.01.2012 21:25
wygl?da wy?mienicie
cooleczka 23.01.2012 07:49
chętnie bym zjadła kawałek
cooleczka 23.01.2012 07:49
chętnie bym zjadła kawałek
cooleczka 23.01.2012 07:49
chętnie bym zjadła kawałek
mic 19.01.2012 20:42
ja miałem okazje, i przyznaje pasuje do piernika
gottrina 19.01.2012 20:26
z takim dzemem jeszcze nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak