Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki serowe

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn:
drożdże
Ciasto:

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki serowe

ZACZYN:
1/2 kostki drożdży,
2 łyżeczki mąki,
2 łyżeczki cukru,
80 ml ciepłego mleka.

CIASTO:
1 kg mąki tortowej,
płaska łyżeczka soli,
10 dag cukru,
kost. twarogu (250g),
3 szkl. ciepłego mleka,
10 dag roztopionego masła,
jajko.

1. Zaczyn: Cukier, mąkę i pokruszone drożdże wsypać do mleka. Dokładnie wymieszać. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 min.

2. Ciasto: Mąkę zmieszać z cukrem i solą. Dodać rozgnieciony widelcem ser. Dodać zaczyn i stopniowo wlewać ciepłe mleko. Na koniec dodać letnie masło. Dobrze wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić na 30 min w ciepłe miejsce. z ciasta formować bułeczki. Ułożyć w małych odstępach na lekko natłuszczonej blasze i odstawićź na 10 min. Posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać makiem bądź sezamem. Piec 25 min w temp. 180st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 11.01.2014 22:49
w sam raz na śniadanko
Iwusia 02.05.2013 23:00
bułeczki wyglądają bardzo apetycznie
anemon 06.05.2012 17:09
Takie bułaeczki to śniadanie idealne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak