Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z gęsiną i kiszoną kapustą

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

korpus z gęsi 1 średni
marchew 3 szt
pietruszka 2 szt
seler 1 szt
por 1 szt
sól
pieprz
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
mąka pszenna 4,5 szklanki
woda 2 (wrząca)
kapusta kiszona 50 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z gęsiną i kiszoną kapustą

Kroki postępowania

1
Karpus gęsi dokładnie myjemy, zalewamy zimną wodą, gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 2,5- 3 godziny. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy ze skóry, dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do gotującego się korpusu wraz z umytymi liśćmi pora, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy do miękkości warzyw. Korpus wyciągamy, a rosół możemy doprawić i podać z makaronem. Kapustę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy i odciskamy nadmiar wody. Ugotowane mięso oraz kapustę kiszoną mielimy. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Krok 1 - Pierogi z gęsiną i kiszoną kapustą foto
2
Do mąki wlewamy wrzącą wodę i ugniatamy energicznie jednolite ciasto.
Krok 2 - Pierogi z gęsiną i kiszoną kapustą foto
3
Rozwałkowujemy, szklanką lub pierogownicą wycinamy koła. Na każdym kole kładziemy łyżkę farszu
Krok 3 - Pierogi z gęsiną i kiszoną kapustą foto
4
i lepimy pierogi. Wrzucamy na wrzącą wodę, gotujemy około 5 minut od momentu wypłynięcia.
Krok 4 - Pierogi z gęsiną i kiszoną kapustą foto
5
Podajemy z przesmażoną cebulką.
Krok 5 - Pierogi z gęsiną i kiszoną kapustą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 05.02.2012 18:58
świetny pomysł na wykorzystanie korpusu
Anna146 04.02.2012 13:08
ciekawe pierogi
Mysiunia 04.02.2012 10:30
moje ulubione :) u mnie mięsne pierogi są tylko z gęsiny:)
BernadettaP 04.02.2012 09:44
sylwia/sytofala, nie przepadałam nigdy za pierogami z mięsem, ale te z gęsiną i kiszoną kapustą (nieco eksperymentalne :-P) bardzo mi smakowały ! Wszystko zależy bowiem od doprawienia farszu, a ja pierwszy raz robiłam pierogi z mięsem, bo wcześniej myślałam, że skoro nigdy nie jadłam dobrych, to pewnie własne też mi nie posmakują... Teraz zdanie zmieniłam :)
sylwia / sytofala 04.02.2012 00:35
ciekawe jak smakują ??

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak