Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Prażoki podsmażane ze skwarkami

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kartofle 5 szt
mąka
sól
boczek
słonina

Przepis i sposób przygotowania na: Prażoki podsmażane ze skwarkami

Kroki postępowania

1
Kartofle obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie, po około 10-12 minutach gotowania odlewamy część wody, zasypujemy kartofle mąką (tak aby tworzyła ok. centymetrową warstwę)
Krok 1 - Prażoki podsmażane ze skwarkami foto
2
przykrywamy garnek pokrywką, gotujemy jeszcze kilka minut, następnie ubijamy kartofle pałką na kleistą masę, ale dokładnie by nie było grudek
Krok 2 - Prażoki podsmażane ze skwarkami foto
3
W między czasie smażymy pokrojony boczek i słoninę, zbieramy skwarki z patelni.
Krok 3 - Prażoki podsmażane ze skwarkami foto
4
Nabieramy porcje masy kartoflanej łyżkami zanurzonymi w tłuszczu ze smażenia skwarek i układamy je na gorącym patelni, lekko je podsmażamy z obu stron.
Krok 4 - Prażoki podsmażane ze skwarkami foto
5
Wykładamy je na talerz i posypujemy skwarkami.
Krok 5 - Prażoki podsmażane ze skwarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 07.10.2012 20:13
również muszę je zrobić. koniecznie!
jolajka 27.02.2012 12:36
Kiedyś lubiłam , muszę zrobić dla przypomnienia smaku!
jolajka 27.02.2012 12:35
U nas to się nazywa "porka"

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak