Przepis i sposób przygotowania na: Powidła z cynamonem - pieczone
Trzeba je umyć, osączyć i pozbawić pestek.
Do dużej brytfanny wrzucić śliwki i zasypać cukrem oraz cynamonem - wymieszać i odstawić na godzinę.
Postawić na sporym płomieniu i ogrzewać, aż śliwki się rozgotują.
Wymieszać, aby cukier całkiem się rozpuścił.
Śliwki zmiksować i brytfankę z nimi wstawić do piekarnika.
Ustawić temperaturę na 150'C i ogrzewać przez 3 godziny.
Nie wolno mieszać, bo masa zacznie się przypalać!
Na wierzchu powinna się utworzyć lekko przyschnięta skorupka z odparowanych śliwek.
Wyłączyć piekarnik i pozostawić do zupełnego ostygnięcia - najlepiej na noc.
Następnego dnia powtórzyć ogrzewanie przez 2 godziny w podobnej temperaturze.
Jeśli temperatura będzie za wysoka, można ją nieco zmniejszyć, tak do 120'C.
Trzeciego dnia podgrzewać przez godzinę i wypełnić gotowymi powidłami niewielkie słoiczki.
Zapasteryzować 20-30 minut.