Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa pomidorowa na soku z pomidorów

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchew 2 szt
seler 1 szt
korzeń pietruszki 1 szt
por (biała część) 1 kawałek
sok pomidorowy 1 litr
śmietana 18 proc 1 kubeczek
mąka pszenna 2 łyżeczki
sól do smaku
pieprz do smaku
ziele angielskie 3 ziarenka
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa pomidorowa na soku z pomidorów

Warzywa umyć, obrać, poszatkować. Gotować je w małej ilości wody do miękkości (wrzucić warzywa na gotującą się wodę, woda ma przykrywać warzywa).
Po ugotowaniu warzyw wlewamy cały sok pomidorowy, zagotowujemy a w między czasie - zaprawiamy w miseczce 2 łyżeczki mąki śmietaną, dokładnie mieszając, aby nie powstały grudki. Następnie hartujemy mąkę ze śmietaną zupą (do miseczki z mąką i śmietaną wlewamy 2 chochelki zupy, mieszamy trzepaczką). Zawartość miseczki wlewamy do garnka z zupą, dokładnie mieszamy, gotujemy chwilę.
Dla poprawienia smaku dodajemy szczyptę soli, pieprzu, kilka ziaren ziela angielskiego. Można też dodać lubczyk do smaku i jedną łyżkę stołową masła.
Podać po 10-15 minutach, z makaronem.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zosia 19.04.2023 09:58
Zupki na sokach sa naprawde dobre I pozywne. Ale nie ma potrzeby dodawania maki, te czasy minely I tego sie nie robi. Pozdrawiam
gusia1000 30.05.2012 19:25
Często ją gotuję, bo lubię.
Mati13 12.03.2012 22:29
dobra
dabrowianka 12.03.2012 21:59
dzięki :) właśnie dziś zrobiłam :)
msmariusz 12.03.2012 21:31
smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak