Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cannelloni z tuńczykiem i serem ricotta w sosie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Makaron elicodali 250 g
żółty ser 350 g
ser mozarella 100 g
ser ricotta 220 g
cebula biała 1
ząbek czosnku 1
jajko 1
oliwa 1
sól do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
sos beszamelowy do smaku
tuńczyk w sosie własnym 2* 170 g

Przepis i sposób przygotowania na: Cannelloni z tuńczykiem i serem ricotta w sosie

Pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek lekko solimy i podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Następnie dodajemy odsączone z wody mięso tuńczyka i smażymy 1 minutę. Wyłączamy palnik. Dodajemy ser ricotta i mieszamy wszystkie składniki ze sobą. Do farszu dodajemy jajko. Dno żaroodpornego naczynia smarujemy sosem beszamelowym i układamy na nim nadziane rurki makaronowe – nie trzeba ich obgotowywać – zmiękną podczas zapiekania. Nadziany makaron dokładnie przykrywamy grubą warstwą sosu beszamelowego. Wierzch posypujemy startym serem żółtym i mozzarellą. Cannelloni zapiekamy około 40 minut w temperaturze 180 st. C. Makaron musi zmięknąć (można go sprawdzić nakłuwając drewnianym patyczkiem). Po upieczeniu odstawiamy potrawę na kilkanaście minut aby się „związała”. Będzie się lepiej kroić i wyglądać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

safcia 15.06.2012 19:10
pycha
Aneta41 07.05.2012 19:22
ciekawe jak smakuje
Dorian 24.04.2012 19:06
pycha
gosia561 23.04.2012 23:18
eleganckie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak