Przepis i sposób przygotowania na: Cannelloni ze szpinakiem w sosie beszamelowym
Kroki postępowania
Na maśle podsmażamy szpinak, a następnie wyjmujemy go na deskę i kroimy w kilku miejscach. Do miski dodajemy pokrojony szpinak i łączymy z ricottą oraz parmezanem na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Powstałe nadzienie nakładamy do rurek z makaronu i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Sos beszamelowy: w garnku rozpuszczamy masło, mieszamy z mąką i chwilę podsmażamy. Następnie stopniowo dodajemy mleko, cały czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym sosem zalewamy cannelloni, a całość posypujemy startą mozzarellą.
Zapiekamy pod przykryciem 25 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie ściągamy pokrywkę i pozwalamy się zarumienić mozzarelli. Podajemy na ciepło.