Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z masą brzoskwiniowo-jogurtową
5 jajek
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 kubka cukru
1 cukier waniliowy
szczypta soli
Białka oddzielamy od żółtek. Mąki, proszek do pieczenia i sól przesiewamy przez sitko. Białka solimy i ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Do ubitych na sztywno białek dodajemy żółtka – mieszamy mikserem. Do tej mikstury dodajemy przesiane składniki i dokładnie lecz delikatnie mieszamy. Ciasto rozdzielić na dwie części i przełożyć do formy. Dno wyłożyć papierem do pieczenia a brzegi wysmarować masłem. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piec w temperaturze 170-180 stopni około 30 minut (do suchego patyczka).
Masa brzoskwiniowa:
2 duże puszki brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe
Brzoskwinie odsączyć z zalewy i zblendować na gładką masę. Galaretkę rozpuścić w zagotowanym soku z brzoskwiń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Galaretkę i zblendowane brzoskwinie ze sobą połączyć i czekać aż masa zacznie gęstnieć.
Masa jogurtowa:
2 duże jogurty naturalne
3 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki wody
opcjonalnie cukier do smaku
Żelatynę rozpuścić w wodzie. Dodać ją do jogurtu naturalnego i wymieszać. Ewentualnie dodać cukier.
Polewa czekoladowa:
50 g gorzkiej czekolady
Roztopić w kąpieli wodnej.
Sposób podania:
Na wystudzony biszkopt wylać gęstniejącą masę brzoskwiniową, wstawić do lodówki aby zastygła. Po zastygnięciu wylać masę jogurtową i również poczekać aż całkowicie zastygnie. Na samym końcu dowolnie polać roztopioną czekoladą.