Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kakaowe z czekoladową masą
Na ciasto:
10 jajek,
250 g białego cukru,
1 szklanka mąki pszennej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
50 g kakao,
½ łyżeczki sody.
Na masę:
2 jajka,
½ szklanki cukru,
½ gorzkiej czekolady,
6 łyżeczek gorzkiego kakao,
1 kostka margaryny,
½ kostki masła,
polewa czekoladowa.
Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto: Białka ubijamy pod koniec dodając cukier. Dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Pod sam koniec dodajemy mieszając delikatnie łopatką kakao, przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz sodę. Przekładamy do blaszki i pieczemy do suchego patyczka. Przygotowujemy masę: Jajka ubijamy z cukrem na parze do momentu, aż zgęstnieją. Podgrzewając ciągle dodajemy połamaną czekoladę, margarynę, masło oraz kakao. Na upieczone ciasto wykładamy ciepła masę. Można dodatkowo polać ciasto polewą czekoladowa, przygotowaną według instrukcji na opakowaniu.