Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik na zimno

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Pianka:
mleko 1/2 litra
śmietana 30% 1/2 litra
cukier puder 1.5 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 50 gram
DODATKOWO:
skórka pomarańczowa 3 łyżki
truskawki 1 kg
galaretka truskawkowa 1 sztuka
biszkopty okrągłe 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik na zimno

Żelatynę wymieszać z zimną, przegotowaną wodą, odstawić do napęcznienia po 10 min dolać do niej 2 szklanki gorącej wody i rozpuścić.
Mleko 3.2 % zagotować, a w drugim garnku podgrzać śmietankę prawie do momentu wrzenia. Śmietanę po wystudzeniu ubić z cukrem pudrem pod koniec dolać do niej mleko i żelatynę, wymieszać. Do płynnej masy dodać skórkę pomarańczową i 1/2 kg umytych i pokrojonych truskawek, masa jest bardzo płynna na tym etapie więc na chwilkę odstawiamy ją do lodówki.
Dno tortownicy wykładamy biszkoptami i zalewamy gęstniejącą już mleczną masą po jej zastygnięciu układamy na wierzchu pozostałe truskawki i zalewamy przygotowaną wcześniej galaretką, zrobioną według przepisu na opakowaniu. Ciasto odstawiamy do zastygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 17.07.2016 08:26
Smaczny deserek.
Malgorzata549 03.12.2013 11:24
uwielbiam tego typu desery zwłaszcza latem
gosia561 05.09.2012 16:08
ale ładny
emeslive 29.08.2012 10:21
Niesamowicie apetyczne zdjęcia. Genialne!
MAR3STA 30.05.2012 09:06
rewelacyjny, przepyszny torcik
Pietruszka 28.05.2012 11:25
ale pyszne
Katarzyna87 28.05.2012 09:03
mniam
Mysiunia 28.05.2012 08:43
wygląda bajecznie! :)
EWI 28.05.2012 08:37
cudo!!! i tyle truskaweczek!! ach... mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak