Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z szynki

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

boczek wędzony 10 dag
mąki 5 łyżek
szynka 15 dag
rosół wołowy 500 ml
śmietana 125 ml
sól do smaku
pieprz do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
szczypiorek
mleko 650 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z szynki

Boczek pokroić w drobną kostkę i wytopić.Następnie oprószyć mąką i zasmażyć na małym ogniu, aż skwarki i mąka zrumienią się na złoty kolor.Stale mieszając dolać 500 ml mleka.
Resztę mleka zmiksować blenderem z szynką i rosołęm, dolać do zupy i mieszając zagotować.Przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.
Szczypiorek opłukać i posiekać.Gotową zupę rozlać do talerzy, w każdej porcji zrobić kleks śmietaną i delikatnie go rozciągnąć aby powstał ładny wzór.Przed podaniem zupę posypać szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 01.06.2012 19:35
super
suzana 01.06.2012 16:37
super przepis - wypróbuję!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak