Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szynka glazurowana I

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka myszka 1,5 kg.
cukier 3 łyżki
sól
czosnek 3 ząbki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
dżem morelowy 3 łyżki
ziemniaki 1,2 kg.
olej
natka pietruszki
masło 2 łyżki
mleko 1/3 szkl.
mąka 1 łyżka
śmietana 3/4 szkl.
morele 1 puszka
marchew 4 szt.
ocet winny 1/3 szkl.
bulion 1/2 szkl.
Goździki całe Prymat 12 szt.
Papryka ostra mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: szynka glazurowana I

mięso opłukać naszpikować goździkami i pokrojonym w słupki czosnkiem,natrzeć solą i cukrem przykryć i odstawić co najmniej na 24godz.następnego dnia włożyć mięso do brytfanki wstawić do piekarnika i upiec w temp.200st.ok.1,5godz.co jakiś czas podlewając wodą lub wytworzonym sosem od pieczenia mięsa.Podgrzać dżem przetrzeć przez sito wymieszać z papryką i na 10min.przed końcem pieczenia posmarować przygotowaną glazurą mięso.Pieczeń wyjąć wywar przecedzić wymieszać z połową soku z osączonych moreli i zagotować,zagęścić mąką wymieszaną ze śmietaną ponownie zagotować doprawić sos do smaku solą,gałką muszkatołową i papryką,posypać posiekaną natką pietruszki.Ziemniaki obrać ugotować,odcedzić dodać masło i utłuc na piure.Marchew obrać umyć i pokroić w skośne plasterki,w rondelku z cukru zrobić karmel wymieszać z masłem,octem winnym i bulionem dodać marchewkę i gotować ok.10min.na minutę przed końcem gotowania dodać osączone morele.Na koniec wymieszać sos a łyżka posiekanej natki pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 26.12.2013 12:07
super mięsko
Seba 06.04.2013 09:06
bardzo smaczna
agnieszka214 26.07.2012 08:53
pysznie sie zapowiada
Wafelek2601 28.06.2012 13:00
Pyszne mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak