pół okrągłą salaterkę wysmarować tłuszczem.Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku,czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach,truskawki umyć,odszypułkować kilka odłożyć.Około 1/2 kg.truskawek włożyć do rondelka zasypać cukrem dodać sok z cytryny świeżo wyciśnięty mieszając zagotować dodać galaretkę i całość zmiksować blenderem,wstawić do lodówki na godzinę.Serek mascarpone zmiksować z cukrem waniliowym,cukrem pudrem i ubitą śmietanką na sztywno wymieszaną z żelatyną,do drugiego naczynia odłożyć 2/3 kremu i wymieszać z czekoladą.Na spód salaterki wlać 1/3 kremu straciatella,wstawić do schłodzenia,wlać mus czekoladowy,schłodzić,ułożyć pokrojone truskawki,zalać białym kremem,schłodzić,pozostały krem straciatella,wstawić na noc do lodówki.Przed podaniem wyjąć z salaterki udekorować odłożonymi truskawkami i miętą.