Przepis i sposób przygotowania na: Moussaka
Mięso podsmażyć na oliwie. Gdy utworzą się grudki dodać pokrojoną cebulę i czosnek. Wszystko razem smażyć, aż mięso będzie sypkie. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, dusić aż zacznie odchodzić skórka. Dolać wina i doprawić oregano (ja miałam suszone - dałam ok. 3 łyżeczek). Dusić aż zrobi się gęsty sos (płyn powinien prawie całkiem wyparować).
Bakłażan delikatnie podsmażyć z obu stron.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę bakłażana, posypać natką pietruszki i wyłożyć 1/2 mięsa mielonego. Ułożyć kolejną warstwę bakłażana, posypać natką, wyłożyć resztę mięsa. Ostatnią warstwą powinien być bakłażan.
Z masła, maki i mleka zrobić sos beszamelowy (masło roztopić na patelni, dodać mąkę, smażyć aż zbrązowieje i stopniowo dodawać mleka ciągle intensywnie mieszając aż sos będzie gęsty). Zalać zapiekankę sosem i posypać startym serem.
Piec w 180 st przez 30minut.
Smacznego!