Przepis i sposób przygotowania na: Tiramisu / Deser kawowy z serka mascarpone z likierem Amaretto Giancarlo Russo
Mikserem ubijamy żółtka z cukrem, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Osobno ubijamy na sztywna pianę białka z odrobina soli. Do miseczki z ubitymi żółtkami dodajemy po trochu ser mascarpone i cały czas miksując, dolewamy likier. Gdy krem zgęstnieje i nabierze jednolitej konsystencji, dodajemy pianę z białek i wszystko delikatnie mieszamy. Do kremu dodajemy zmielone w mikserze ciasteczka migdałowe i przystępujemy do drugiego etapu przygotowania naszego deseru. Każdy z biszkoptów zanurzamy na krótko w kawie, tak aby niezupełnie nią nasiąkły i układamy je równą warstwą w formie do pieczenia. Wykładamy połowę kremu i przykrywamy go kolejną warstwą w formie do pieczenia. Wykładamy połowę kremu i przykrywamy go kolejną warstwą maczanych w kawie biszkoptów. Smarujemy wierzch pozostałym kremem i wstawiamy do lodówki na minimalnie 4 godziny. Deser podajemy pokrojony na kawałki, posypany gorzkim kakao.