Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek ziołowy z drożdżami i sodą - Dukan
Kroki postępowania
W misce ubić białka z solą na sztywną pianę.
W międzyczasie zagrzać mleko i w letnim rozpuścić mleko w proszku i drożdże instant.
Otręby rozdrobnić na mąkę młynkiem do kawy i razem z zarodkami pszennymi oraz mlekiem zmiksować z masą żółtkowo-serową.
Foremkę natłuścić ciekłą parafiną, a piekarnik (najlepiej z termoobiegiem) rozgrzać do 165-170*C.
Tuż przed włożeniem ciasta do piekarnika ostrożnie wymieszać szpatułką masę żółtkowo-twarogową z pianą.
Wstawić foremkę do piekarnika na 40-45 minut.
Stopień wypieczenia sprawdzić patyczkiem.
UWAGA!!! Pozostawić w piekarniku do zupelnego ostygnięcia - inaczej chlebek opadnie :|
Najlepiej upiec wieczorem i niech stygnie do rana.