Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa meksykańska z mięsem mielonym

5.0
(192)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Zupa meksykańska, to świetna propozycja obiadowa na jesienne i zimowe obiady. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by ugotować ją wiosną i latem. Jest bardzo pożywna i ze względu na bogactwo składników może stanowić dwudaniowy obiad. Spróbujcie!

Szukacie przepisów na inne zupy? Znajdziecie je w zakładce ZUPY w serwisie Doradca Smaku.

Składniki:

Składniki:

mięso mielone - mieszane 500 gramów
kukurydza w puszce 1 puszka
fasola czerwona z puszki 1 puszka
pomidory krojone z puszki 1 puszka
czosnek 4 ząbki
cebula 2 sztuki
Papryka słodka mielona Prymat 1 opakowanie
kostka rosołowa 2 kostki
koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie
bazylia
sól
pieprz
Przyprawa do zup i potraw Kucharek
zielona pietruszka
fasola biała 1 puszka
Przyprawa do dań kuchni meksykańskiej Prymat 1 do potraw meksykańskich
papryczka chili 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa meksykańska z mięsem mielonym

  • Przepis na zupę meksykańską z mięsem
  • Sycąca zupa na obiad
  • Danie kuchni meksykańskiej

Nie ma nic lepszego niż pożywny obiad! Zupa meksykańska z mięsem mielonym z pewnością do takich należy. Koniecznie zobaczcie przepis na zupę meksykańską z mięsem mielonym i przygotujcie obiad dla całej rodziny, który wystarczy na kilka dni!

Kroki postępowania

1

Zawartość puszek wraz z wodą wlać do dużego garnka (fasola czerwona, biała, kukurydza pomidory nic nie odcedzamy i nic nie płuczemy w wodzie, smak nada nam własnie zalewa z puszek). Dolewamy około 0,75 l wody i dodajemy kostki rosołowe, sól, pieprz ziele angielskie liść laurowy oraz pół opakowania papryki słodkiej. Gotujemy na małym ogniu.

Krok 1 - Zupa meksykańska z mięsem mielonym foto
2
Mięso mielone podpiekamy na patelni wraz z całym opakowaniem przyprawy meksykańskiej, następnie dodajemy posiekaną cebulkę i smażymy razem kilka minut. Następnie dodajemy pokrojoną drobno papryczkę i dalej smażymy, do miękkości warzywek. Dodajemy pozostałą część słodkiej papryki, zioła prowansalskie i bazylię, dokładnie wymieszać i przełożyć do gotujących się warzywek. Następnie na patelnię wlewamy około szklankę wody i dodajemy 2 łyżeczki koncentratu oraz przeciskamy 3 ząbki czosnku, doprowadzamy do wrzenia i wlewamy do zupy.
Krok 2 - Zupa meksykańska z mięsem mielonym foto
3
Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i magii. Zupę posypujemy zielona pietruszką i podajemy z pieczywem bądź ryżem.
Chociaż moi najbliżsi preferują z bagietką.
Krok 3 - Zupa meksykańska z mięsem mielonym foto

Pełna kolorowych składników zupa meksykańska z mięsem mielonym, wspaniale smakuje z dodatkiem kukurydzianych nachosów lub tortilli. Tę drugą podsmażcie wcześniej na suchej patelni i potnijcie na trójkąty. W taki sposób możecie podać ją jako gorącą kolację podczas organizowanej domówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani 03.02.2023 19:21
Powracam do tego przepisu już enty raz, bo zupa jest obłędna! Moja ulubiona, bo sycąca i pikantna. Mój chłop też ją uwielbia. Podaję z serowym quasedillas :)
gusia1000 13.08.2012 00:16
Pycha.
Kikiriki 21.07.2012 15:54
muszę wypróbować
Konczi 21.07.2012 14:53
Polecam wypróbować boj est pyszna !
parysek10 21.07.2012 13:20
musi smakować rewelacyjnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak