Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie z bitą śmietaną

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 150 g
margaryna 120 g
sól 1 szczypta
woda 250 ml
jajko 5 szt
bita śmietana 1 opakowanie
mleko 200 ml
truskawki kilka szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie z bitą śmietaną

Kroki postępowania

1
Margarynę wkładamy do garnka i roztapaimy na ogniu. Gdy cała się roztopi dolewamy wodę i dodajemy szczyptę soli.
Krok 1 - Ptysie z bitą śmietaną foto
2
Całość mieszamy, a gdy zacznie się gotować wsypujemy mąkę i mieszamy aż powstanie gładnie ciasto, które będzie odchodzić od brzegów garnka. Masę studzimy. Do ostudzonej masy wbijamy po jednym jajku i ciągle mieszamy.
Krok 2 - Ptysie z bitą śmietaną foto
3
Na blaszce wykładamy papier do pieczenia i wykłądamy na niego łyżką porcje ciasta. Pieczemy ok 20 min w temp 180 stopni w rozgrzanym piekarniku.
Krok 3 - Ptysie z bitą śmietaną foto
4
W czasie gdy ptysie się pieką przygotowujemy bitą śmietanę wg przepisu na opakowaniu (miksujemy zawartość torebki z mlekiem). Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i kroimy na plasterki. Ptysie po upieczeniu przekrajamy na pół, napełniamy bitą śmietaną i dodajemy do każdej kilka plasterków truskawki. Przykrywamy drugą połówką. Ptysie z wierzchu można posypywać cukrem pudrem.
Krok 4 - Ptysie z bitą śmietaną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sylwia / sytofala 21.07.2012 23:38
ja też :)
agunesu 21.07.2012 21:24
uwielbiam ptysie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak