Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta szczawiowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śmietana 0,5 litra
jogurt naturalny 0,5 litra
ser biały 200 gram
szczaw 3-4 garście
czosnek 3 ząbki
jaja 8 szt.
sok z cytryny 0,5 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta szczawiowa

Ciasto kruche przygotowujemy wg. przepisu przepis/235444/kruche-ciasto.html

Szczaw wrzucamy na gorącą oliwę razem z czosnkiem i solimy- czekamy do momentu aż zmniejszy nieco objętość. Ubijamy 6 jaj, dodajemy jogurt cały czas mieszając. Dalej dodajemy śmietanę, sok z połówki cytryny, dużą szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku. Pozostałe jaja gotujemy na twardo.

Rozdrabniamy ser biały i łączymy go z ostudzonym szczawiem, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na wyłożoną ciastem formę, jaja ugotowane na twardo kroimy na pół lub na ćwiartki i dekorujemy nimi wierzch tarty.

Pieczemy w 180 stopniach przez ok.30 min.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 01.08.2012 13:37
mmm zapowiada się bardzo smacznie;)
pacpaw 25.07.2012 20:26
ze szczawie muszę wyjść poza zupę szczawiową, a tarta może być dobra na start :o)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak