Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem porzeczkowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czerwone porzeczki 3 kg
cukier 1 kg
żel-fix 3:1 3 op.
skórka z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem porzeczkowy

Porzeczki umyć, osączyć, obrać z gałązek - owoce wrzucić do blendera.
Cytrynę wyszorować, sparzyć i otrzeć z niej skókę wprost do porzeczek - dodać cukier i żel-fix.
Całość zmiksować na jednolitą masę, przelać do garnka i postawić na średnim ogniu.
Mieszać od czasu do czasu.
Gdy mus zawrze, gotować 4-5 minut stale mieszając.
Przelać mus do średnich słoiczkó, zakręcić wyparzonymi pokrywkami i postawić dnem do góry.
Dla pewności można nakryć kocem lub grubym ręcznikiem i pozostawić tak do zupełnego ostygnięcia.
Nie pasteryzować!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 07.03.2014 13:16
zimą idealnie sprawdza się nie tylko jako dodatek do kanapek, ale i jako składnik wszelkich koktajli :)
wiola333 15.08.2012 14:30
pycha
Monika63 09.08.2012 14:45
Też robiłam w tym roku:)
mela25 25.07.2012 08:00
same pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak