Przepis i sposób przygotowania na: maślana tarta z musem jabłkowym, bananem i razową kuszonką
Kroki postępowania
Mąkę przesiać do miski, dodać masło pokrojone na małe kawałki (1 łyżkę zostawić na wierzch tarty) i połączyć. Następnie dodać cukier, jajko i jedną łyżkę kwaśnej śmietany. Szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce (ok 1h).
Ciasto rozmieścić na formie do tarty (25-26cm), nakłuć widelcem. (Spodu nie podpiekałam, nie potrzeba ale na pewno można to zrobić). Na spód położyć plastry banana.
Następnie rozsmarować mus z jabłek około 300 ml (użyłam własnej roboty z kwaśnych jabłek, bez skórek).
Całość posypać dwoma łyżeczkami cynamonu (można oczywiście dać więcej lub mniej wg gustu).
Z mąki pełnoziarnistej (można zrobić ze zwykłej, ja po prostu chciałam dodać więcej błonnika), żółtka, masła i cukru zagnieść kruszonkę i posypać tartę. Na wierzch położyć kawałki masełka. (Dodatkowo dodaje wspaniałego maślanego smaku)
Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Wspaniale smakuje połączenie jabłka i banana, polecam. Smacznego :)