Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto maślankowo-rabarbarowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 4 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier trzcinowy 3/4 szklanki
proszek do pieczeni 2 łyżeczki
maślanka 325 ml
olej 3/4 szklanki
jajko 4
rabarbar 350 g
margaryna do wysmarowania blac
Bułka tarta klasyczna Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto maślankowo-rabarbarowe

Kroki postępowania

1
Do miski wsypujemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz z dodajemy cukier i cukier waniliowy, do drugiej miseczki wlewamy maślankę, olej i dodajemy jajka - wymieszać. Następnie mokre składniki wlewamy do suchych składników i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta.
Krok 1 - Ciasto maślankowo-rabarbarowe foto
2
Rabarbar obrać, umyć i pokroić w mniejsze kawałeczki. Blaszkę (miałam 30x35 ale może być mniejsza wówczas ładniej wyrośnie) wysmarować margaryną i posypać bułką tartą, wylać ciasto, równomiernie go rozprowadzić, ułożyć rabarbar (za pomocą łyżki wcisnąć rabarbar w ciasto).
Krok 2 - Ciasto maślankowo-rabarbarowe foto
3
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 45 min do zarumienienia. Można posypać cukrem pudrem ale świetnie smakuje mojej rodzinie jako kwaśne ciacho z rabarbarem Smacznego
Krok 3 - Ciasto maślankowo-rabarbarowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 02.06.2013 10:24
uwielbiam takie ciasta , a teraz jest sezon na rabarbar - super
rjustysia 13.04.2013 20:34
jestem wielką fanką takiego ciasta :)
Magula 23.07.2012 09:24
pysznosci
Katarzyna87 22.07.2012 11:34
mniam
treonina 22.07.2012 11:29
pycha! coś wspaniałego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak