Przepis i sposób przygotowania na: Odlotowe danie
( do ugotowania ryżu woda, sól, barwnik spożywczy niebieski i żółty )
8 skrzydełek z kurczaka
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 młoda cukinia
250 g pieczarek
1 szk wody
1 szk sosu chili tajskiego słodko pikantnego
2 szczypty mix chili
1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
sól do smaku
pieprz do smaku
3 łyżki sosu sojowego
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie z barwnikami spożywczymi.
Wyjąć z woreczków, wsypać do garnka, przykryć i zostawić.
Od czasu do czasu przemieszać widelcem.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. wrzucić umyte i pocięte skrzydełka i podsmażyć na rumiano.
Wszystkie warzywa i pieczarki pokroić w kostkę. dodać do skrzydełek i chwilkę przesmażyć.
Wlać wodę, sos chili i dodać wszystkie przyprawy.
Patelnie przykryć i dusić wszystko do miękkości.
Na koniec mąkę rozrobić z odrobiną wody i zagęścić powstały sos.
Zagotować, w miarę konieczności jeszcze doprawić do smaku.
Podawać z ugotowanym ryżem.