Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczonki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchewka 4 szt
pietruszka korzeń 2 szt
seler 1
ziemniaki 5 szt
boczek wędzony 500 g
kiełbasa cienk 500 g
natka pietruszki
sól
pieprz
kapusta biała 3/4 główki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczonki

Kroki postępowania

1
Kociołek wykładamy folią aluminiową, możemy także wcześniej wysmarować go oleje. Kapustę szatkujemy na drobno. Wszystkie warzywa obieramy. Pietruszkę, seler i marchewkę kroimy w słupki bądź pomagamy sobie robotem kuchennym przy pomocy noży o dużych oczkach. Ziemniaki kroimy w plasterki. Boczek kroimy i kiełbasę w plasterki. W saganku układamy warstwami kapustę, marchew z selerem i pietruszką, ziemniaki (solimy i pieprzymy tę warstwę) zieloną pietruszkę oraz kiełbasę i boczuś.
Krok 1 - Pieczonki foto
2
Warstwy powtarzamy aż saganek będzie zapełniony - dokładnie ubijając aby był pełny. Przykrywamy szczelnie folią aluminiową i nakrywamy saganek przykrywką od niego.
Krok 2 - Pieczonki foto
3
Trzymamy na średnim ogniu przez mniej więcej 70-80 minut. po około 60 minutach warto sprawdzić czy warzywka już dochodzą ... Smacznego
Krok 3 - Pieczonki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania67 23.08.2013 17:35
Apetyczna potrawka
dagmara020 21.10.2012 13:59
u nas nazywa się to kociołek:)
Betka 22.08.2012 08:27
rewelacyjny pomysł;)
mala2021 27.07.2012 16:31
Pyszne!
Katarzyna87 27.07.2012 12:19
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak