Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ruskie z sosem pieczarkowym

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2 i 1/2 szklanki
żółtko jajek 1 szt
olej 1 łyżka
sól
ziemniaki kilka szt
cebula 2 szt
masło 3 łyżki
szczypiorek 1/2 pęczka
pieczarki 1/2 kg
śmietana 12% 1 szklanka
Kucharek przyprawa do potraw
oliwa 2-3 łyżki
ser biały 30 (twarogowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Ruskie z sosem pieczarkowym

Z mąki, żółtka, odrobiny soli i oleju wyrabiać ciasto dodając stopniowo letnią wodę- tak by ciasto było elastyczne.
Ciasto rozwałkować i wykrawać kółka ( można użyć specjalnej maszynki).

Na oliwie podsmażyć posiekaną cebulkę- dodać ugotowane i przecisniete przez praskę ziemniaki oraz zmielony ser- wymieszac i przyprawic.
Nakładac farsz na kolka wyciete z ciasta- zakleic.
Gotowac kilka minut w osolonej wodzie.

Pieczarki podsmazyc na masle- przyprawic- zalac smietaną zmieszaną z 1-2 lyzkami mąki- zagotowac.
Pierogi podawac polane sosem i posypane szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 23.08.2013 16:34
nigdy nie jadłam z sosem pieczarkowym, fajny pomysł :)
sunnymood 05.09.2012 09:14
rewelacja
monika141 11.08.2012 09:04
bardzo lubię ruskie z sosem pieczarkowym jeszcze nie jadłam ale na pewno spróbuje
jozefinach 06.08.2012 10:33
uwielbiam pierogi ruskie
Wacław 06.08.2012 08:30
uwielbiam pierogi !
andżelika1 02.08.2012 21:15
uwielbiam pierogi ruskie, a Twoje wyglądają bardzo apetyczmie
Motorek 01.08.2012 20:34
aż ślinka cieknie
octo 27.07.2012 21:04
az sie chce ruskich

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak