Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapusta pekińska kiszona z papryką i ogórkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta pekińska 1 kg
papryka czerwona 2 szt.
ogórki 1/2 kg
papryczka chili 1 szt.
kminek 1 łyżeczka
woda 1 litr
sól 1 łyżka
czosnek mała główka
koper średni pęczek
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżeczka
nasiona kopru 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta pekińska kiszona z papryką i ogórkami

Paprykę i ogórki (ze skórką) pokroić w paseczki.
Kapustę obrać z zewnętrznych brzydkich liści i dość grubo poszatkować.
Czosnek obrać i pokroić wg gustu.
W dużym słoju ukladać warstwami kapustę, paprykę i chili, ogórki i czosnek.
Na wierzch wsypać przyprawy.
Zagotować litr wody, dodać sól i mieszać do rozpuszczenia - gorącą solanką zalać warzywa i mocno ugnieść, aż solanka wypłynie nad warzywa.
Dołożyć umyty koper.
Zakręcić i pozostawić na 3-4 dni do ukiśnięcia.

Jeśli solanki jednak okaże się zbyt mało, dopełnić świeżą porcją.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 10.01.2014 10:31
Kapusta pekińska jest w sklepach przez większą część roku, więc można ją przygotować z różnymi innymi dodatkami, kiedy tylko mamy chęć :)
adelajda 05.08.2012 07:52
ciekawy pomysł
paula99926 05.08.2012 06:45
fajny pomysł!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak