Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bliny ziemniaczane wg Smakosza

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 10 sztuk
mąka 4 łyżki
jaja 2 sztuki
tłuszcz do smażenia 2 łyżki
sól do smaku 1 szczypta
cukier 2-3 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Bliny ziemniaczane wg Smakosza

Kroki postępowania

1
Surowe ziemniaki obrałam i umyłam. Następnie starłam na tarce do warzyw o małych oczkach . Odsączyłam papkę z nadmiaru wody i przełożyłam do miski. Dodałam cztery łyżki mąki aby zagęścić oraz wbiłam dwa jaja aby bliny szybciej się ścięły podczas smażenia. Posypałam szczyptą soli, wymieszałam na gładką masę.
Krok 1 - Bliny ziemniaczane wg Smakosza foto
2
Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem kładłam po dwie łyżki na jeden placek i lekko przygniotłam ( zrobiłam tak bo uwielbiam duże placki). W trakcie smażenia przewracałam z jednego boku na drugi aby się dobrze przypiekły.
Krok 2 - Bliny ziemniaczane wg Smakosza foto
3
Na koniec wyłożyłam porcję na talerz i posypałam cukrem.
Krok 3 - Bliny ziemniaczane wg Smakosza foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Laila2786 07.08.2012 12:31
ja bliny robię troszkę inaczej w formie klusek, ale oczywiście nie krytykuję twoich

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak