Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażone lody

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

lody śmietankowe
Bułka tarta klasyczna Prymat
wiórki kokosowe
białka jaj 2 szt
konfitura
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Smażone lody

Kroki postępowania

1
Z lodów robimy kulki, układamy na talerzyku i wkładamy do zamrażalnika, aby się dobrze zmroziły.
Krok 1 - Smażone lody foto
2
Przygotowujemy 3 talerze z panierkami, pierwszy z bułką tartą, drugi z wiórkami kokosowymi, a trzeci z białkami. Białka delikatnie roztrzepać widelcem. Przygotowane kulki lodowe panierujemy najpierw w kokosie, następnie w białku, potem bułka tarta, ponownie jajko, wiórki kokosowe i bułka tarta.
Krok 2 - Smażone lody foto
3
Kulki wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy po kilkanaście sekund z obu stron, aż do zrumienienia panierki. Panierka musi być dość gruba. Wszystko musimy wykonać szybko, aby lody się nie rozmroziły. Podajemy na talerzu z konfiturą. Ja wybrałam z czarnej porzeczki, gdyż ma ona kwaskowaty smak. Powstają słodkie smażone lody z kwaskowatą konfiturą.
Krok 3 - Smażone lody foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Amellia 02.08.2012 09:06
rewelacja
Magula 02.08.2012 07:45
Lodów nie szkoda, są dalej chłodne choć roztapiające się powoli w ciepłej chrupiącej panierce. Wszystko trzeba robić dość szybko. Polecam są pyszne!!
Kas2 01.08.2012 23:18
bardzo ciekawy przepis
sylwia / sytofala 01.08.2012 21:58
już kiedyś mnie to zaintrygowało , może się odważę :)
1j1o1l1a1 01.08.2012 21:52
szkoda by mi bylo lodów :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak