Przepis i sposób przygotowania na: tortilla
2. Ziemniaki kroimy w plasterki
3. Cebulę kroimy w piórka, szynkę szwarcwaldzką kroimy w paski, kostkę jak kto lubi.
4. Na patelni rozgrzewamy dowolny olej (np. oliwa, masło klarowane), podsmażamy cebulę, następnie dodajemy szynkę i krótko smażymy.
5. Do miski wrzucamy jajka i roztrzepujemy.
6. Do jajek dodajemy ziemniaki, cebulę z szynką i wlewamy śmietankę (ja użyłem 30%).
7. Ser żółty ścieramy na tarce i dodajemy do masy jajecznej.
8. Wszystko dobrze mieszamy.
9. Na patelni rozgrzewamy olej i wlewamy masę jajeczną.
10. Smażymy kilka minut pod przykryciem, następnie możemy spróbować odwrócić, albo np. wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 160 stopni z funkcja grilla na 5-7 minut (pilnować, żeby się nie spaliło)
PS. Przepis inspirowany przepisem Pascala z Lidla.