Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki z żurawiną i rodzynkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 250 g
jajko 2 szt
olej 50 ml
cukier 100 g
cukier wanilinowy 1 łyzeczka
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
rodzynki 1 garsc
żurawina
amaretto kilka kropli
kefir 300 waniliowy

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki z żurawiną i rodzynkami

Kroki postępowania

1
Do dużej miski przesiewamy mąkę i dokładnie mieszamy ją z cukrem, cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Dodajemy kefir, jajka i olej. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Pod koniec dodajemy kilka kropli aromatu.
Krok 1 - Babeczki z żurawiną i rodzynkami foto
2
Rodzynki i suszoną żurawinę kroimy na mniejsze kawałkii mieszamy ze sobą. 3/4 mieszanki dodajemy do ciasta i mieszamy delikatnie. Tak przygotowaną masę przekładamy do foremek, na 3/4 wysokości foremki.
Krok 2 - Babeczki z żurawiną i rodzynkami foto
3
Po wierzchu posypujemy pozostałymi rodzynkami i żurawiną. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut w temperaturze ok 180 stopni. Babeczki są gotowe, gdy są zarumienione.
Krok 3 - Babeczki z żurawiną i rodzynkami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Elżbieta17 31.03.2013 10:26
pyszny deser:)
Danost 26.10.2012 20:55
Ciekawie wyglądaja
GOSIA18 04.08.2012 10:44
deserek palce lizac
cooleczka 04.08.2012 10:05
brzmi pysznie
stokrotka 03.08.2012 22:51
mniam...
Agnieszka_B 03.08.2012 22:31
pysznie wyglądają :)
Misiabe 03.08.2012 21:05
Pysznie wyglądają!!
treonina 03.08.2012 19:50
śliczne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak