Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik Owocowy z Kruszonką

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
śmietana 2 łyżki
szczypta soli
słoik tartcyh jabłek 700 g
skórka cytrynowa 1 łyżka
cukier waniliowy 1 łyżeczka
mak 2 szklanki
cukier puder 3 łyżki
masło 180 g
żółtko jajek 3
woda 2 łyżki
maliny świeże 0,5 szklanki
sok z połowy cytryny
masło 3 łyżki
cukier 7 łyżek
mąka 0,5 szklanki
porzeczki czarne 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik Owocowy z Kruszonką

Do tego wypieku zainspirowało mnie kiedyś kupione w cukierni ciasto. Poszperałam po przepisach - połączyłam kilka - pozmieniałam je trochę wg mojego uznania i upiekłam:) Jeśli chodzi o to ciasto to mój debiut dlatego estetycznie nie jest idealne - ale za to przepyszne. Tak więc: Ciasto: Wsypuję mąkę do miski(2 szklanki), dodaję masło i pozostałe składniki i szybko zagniatam gładkie ciasto. Masę uklepuję w kulkę i zawijam w folię po czym wkładam do lodówki aby się schłodziła. W tym czasie robię masę owocowa i kruszonkę. Do szerokiego rondla wlewam 2 łyżki wody oraz jabłka, następnie sok z cytryny i duszę je około 5 minut, dosyć często mieszając. Potem dodaje resztę owoców i znowu duszę około 10 min delikatnie mieszając. Pod sam koniec dodać 1 łyżeczkę cynamonu i skórkę cytrynową. Kruszonka: wszystkie składniki (7 łyżek cukru, 3 łyżki masła i 0,5 szklanki mąki)wrzucam do miski i rozcieram palcami. kruszonka ma być o konsystencji grubego, mokrego piasku. Wstawić razem z miską do zamrażarki. Ciasto trzeba wyciągnąć z lodówki i rozwałkować, przełożyć do blaszki wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Ciasto nakłuć widelcem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni i wstawić blachę z ciastem na 5 minut – lekko podpiec. Wtedy wyciągamy, wlewamy nasze owoce i posypujemy kruszonką. Całość piekę jakieś 30 min - nie dłużej. Górę można polać lukrem - ja osobiście wolę bez.ki mąki

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 20.09.2013 15:46
Pyszne ciasto
Ziabela 09.04.2013 13:14
;) super;)
Ziabela 09.04.2013 12:39
slodko i pysznie
Anna169Hosz 04.10.2012 09:44
Poczęstowałabym się z wielką ochotą takim smakowitym ciastem.
sara1 27.09.2012 15:43
APETYCZNE CIACHO
Jodaj 29.08.2012 07:29
uwielbiam jabłeczniki :)
Papryczka 11.08.2012 21:47
smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak