Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śliwki w cieście francuskim

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 275 g
śliwki 6 sztuk
cukier waniliowy 6 łyżeczek

Przepis i sposób przygotowania na: Śliwki w cieście francuskim

Kroki postępowania

1
Rozwałkowane ciasto francuskie kroimy na kwadraty o boku ok. 8 cm. Wyszło mi 12 takich kwadratów. W każdym z kwadratów robimy nacięcia w kształcie dwóch liter „L”, w odległości ok. 1 cm od brzegów kwadratów.
Krok 1 - Śliwki w cieście francuskim foto
2
Przekładamy przez siebie przeciwległe krańce ciasta (te przy przeciętych rogach), rozciągamy je tak, żeby dało się je położyć na krawędziach kwadratu i krawędzie dociskamy widelcem.
Umyte śliwki przekrajamy wzdłuż na pół i pozbawiamy pestek.
Krok 2 - Śliwki w cieście francuskim foto
3
Środek każdego kwadratu posypujemy cukrem waniliowym (po ½ łyżeczki na ciastko)
Krok 3 - Śliwki w cieście francuskim foto
4
i kładziemy połówkę śliwki (skórką do góry).
Krok 4 - Śliwki w cieście francuskim foto
5
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut, aż brzegi ciastek się zarumienią.
Krok 5 - Śliwki w cieście francuskim foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Norgiusz 14.10.2012 13:41
super
Sylwia56
Sylwia56 06.09.2012 09:01
świetne!
1j1o1l1a1 12.08.2012 14:58
na pewno smaczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak