Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z bakłażanem, ziemniakami i mięsem mielonym

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mięsomielone 600 g
cebula biała 2 szt
czosenek 3 żabki
pomidory krojone z puszki 1 puszka
sos beszamelowy
żółty ser 350 g
bakłażan

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z bakłażanem, ziemniakami i mięsem mielonym

Ziemniak dokładnie myjemy ii obgotowujemy w mundurkach w osolonej wodzie - odstawiamy je do ostygnięcia. Bakłażany kroimy w centymetrowe talarki i obsmażamy z dwóch stron. Mięso mielone podsmażamy wraz z cebulą i wyciśniętym czosnkiem. Następnie dodajemy pomidory, doprawiamy przyprawami do smaku i dusimy aż woda z pomidorów odparuje. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem warstwami: bakłażany, ziemniaki, mięso, ponownie ziemniaki i bakłażany które są ostatnią warstwą. Całość zalewamy gotowym sosem beszamelowym. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do około 190°C i po około 30 min posypujemy startym żółtym sera.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wojt@s
Wojt@s 26.07.2013 10:56
bardzo apetyczne
Rafał10 22.08.2012 07:31
super pomysł :) nigdy nie robiłam z bakłażanem i mielonym :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak