Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w curry z warzywami i kuskusem

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udka z kurczaka 2 sztuki
skrzydełka 5 sztuk
pierś z kurczaka 1 sztuka
cukinia 1 sztuka
marchewka 2 sztuki
papryka czerwona 1 sztuka
cebula biała 2 sztuki
pomidorki koktajlowe 5 sztuk
cynamon 1 opakowanie
kardamon 5 ziarenek
curry 1/2 opakowania
sos sojowy 4 krople
oliwa 4 łyżki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w curry z warzywami i kuskusem

Zaczynamy to wykwintne danie od umycia mięsa. Zdejmujemy z niego skórę i wyjmujemy wszystkie kości . Mięso kroimy w kawałki. W garnku podgrzewamy 2 łyżki oliwy. Cebulkę kroimy w piórka i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Gdy się delikatnie zrumieni wrzucamy mięso. Solimy delikatnie dodajemy kardamon, sos sojowy, Cynamon i curry. Dusimy około 10 minut. W tym czasie myjemy warzywa i kroimy je. Pomidorki i paprykę należy wypestkować i dopiero pokroić. Dodajemy wszystkie warzywa i dusimy z mięsem do miękkości.
Gotujemy wodę na kuskus. Zalewamy kuskus gorącą wodą i gdy spęcznieje dodajemy 2 łyżki oliwy i odrobinę soli. Mieszamy aż kuskus będzie sypki.
Na talerzyk wysypujemy kuskus i robimy z niego tzw. wianuszek. Do środka nakładamy przyrządzona potrawkę.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

treonina 08.08.2012 23:36
nie przepadam za kuskusem ale myślę że z ryżem też będzie świetne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak