Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa lasagne

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 1 szt.
mięso mielone 500 gram
pomidory krojone z puszki 1 puszka
czosnek 3 ząbki
makaron penne 1 opakowanie
mleko 1 szklanka
masło 3 łyżki
mąka 3 łyżki
ser żółty 400 gram
sól do smaku
pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
olej do smażenia
Papryka ostra mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa lasagne

Kroki postępowania

1
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente.
Krok 1 - Domowa lasagne foto
2
Cebule zrumienić, dodać mięso, podsmażyć. Przyprawić solą, pieprzem, papryką i czosnkiem posiekanym. Dodać pomidory, dusić do powstania sosu.

W rondelku roztopić masło dodać mąkę, rumienić przez chwilkę. Dodać mleko, cały czas mieszając czekać aż powstanie gesty sos. Odstawić od ognia i przyprawić gałką muszkatołową.
Krok 2 - Domowa lasagne foto
3
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Po kolei kłaść warstwy makaronu, sosu bolognese, beszamelu i sera.
Krok 3 - Domowa lasagne foto
4
Górę posypać startym serem.
Krok 4 - Domowa lasagne foto
5
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż ser się nie spiecze.
Krok 5 - Domowa lasagne foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 21.08.2012 05:12
musi być smaczna
GOSIA18 15.08.2012 22:02
ja tak robie zapiekanke makaronowa
elka4621 15.08.2012 21:30
smaczne
elka4621 15.08.2012 21:30
smaczne
elka4621 15.08.2012 21:30
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak