Przepis i sposób przygotowania na: Rösti z cukinią
Na niewielkiej ilości oleju udusić lekko cukinię (bez przypraw) i ostudzić.
Ziemniaki ugotować poprzedniego dnia, ostudzić, obrać i utrzeć na największych oczkach tarki.
Cebulę utrzeć na tej samej tarce, posolić i podsmażyć na małej ilości oleju - lekko zrumienić.
Starte ziemniaki połączyć z cebulą oraz cukinią - wbić jajka, dodać przyprawy i mąkę - wszystko ostrożnie połączyć.
Na patelni rozgrzać olej i kłaść łyżką niewielkie porcje masy ziemniaczano-cukiniowej, smażyć na rumiano.
Placuszki odkładać na ogrzany talerz i każdorazowo nakrywać miską, aby nie ostygły zbyt szybko.
Kiedy wszystkie placuszki są usmażone, na patelnię włożyć masło, stopić je na niewielkim ogniu i smażyć krótko placuszki z obu stron, aby nabrały maślanego smaku.
Podawać z gęstą wiejską śmietaną lub twarożkiem.