Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rösti z cukinią

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki gotowane w mundurkach 5-6 dużych
cebula biała 1 duza
jajko 2 duże
olej
masło klarowane
Kucharek do smaku
kozieradka mielona do smaku
sól alpejska do smaku
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat 1 łyżka
mąka pełnoziarnista 2 łyżki
cukinia 2 średnie
Czarnuszka nasiona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Rösti z cukinią

Cukinię umyć, osuszyć i zetrzeć na duże wióry.
Na niewielkiej ilości oleju udusić lekko cukinię (bez przypraw) i ostudzić.
Ziemniaki ugotować poprzedniego dnia, ostudzić, obrać i utrzeć na największych oczkach tarki.
Cebulę utrzeć na tej samej tarce, posolić i podsmażyć na małej ilości oleju - lekko zrumienić.
Starte ziemniaki połączyć z cebulą oraz cukinią - wbić jajka, dodać przyprawy i mąkę - wszystko ostrożnie połączyć.

Na patelni rozgrzać olej i kłaść łyżką niewielkie porcje masy ziemniaczano-cukiniowej, smażyć na rumiano.
Placuszki odkładać na ogrzany talerz i każdorazowo nakrywać miską, aby nie ostygły zbyt szybko.

Kiedy wszystkie placuszki są usmażone, na patelnię włożyć masło, stopić je na niewielkim ogniu i smażyć krótko placuszki z obu stron, aby nabrały maślanego smaku.

Podawać z gęstą wiejską śmietaną lub twarożkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokodyl 17.08.2012 14:37
fajne :)
V_kuchareczka 17.08.2012 09:06
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak