Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z żółtej cukinii i żurawiny

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukier brązowy 0,5 szklanki
mąka pszenna 1 szklanka
wiórki kokosowe 3/4 szklanki
mleko 3/4 szklanki
olej 1/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
żurawina
cukinia żółta 1,1/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z żółtej cukinii i żurawiny

W misce łączymy mąkę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i cukier.

Na tarce z drobnymi okami ścieramy cukinię, moja była młodziutka i malutka dlatego starłam ją ze skórką-ale bez nasion- co dało ciastu piękny, żółty kolor, którego niestety nie udało mi się uchwycić na zdjęciu.

Dodajemy 1 i 1/3 szklanki cukinii do wymieszanych składników, odmierzamy mleko, olej i żurawinę i energicznie mieszamy przez dłuższą chwilę, żeby wszystko się dobrze połączyło.

Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut (kiedy będzie lekko brązowe na wierzchu powinno być już w porządku).

Jest ono dosyć wilgotne i sycące, więc można nieco zmienic proporcję mleka i oleju. A jeśli nie przepadacie za żurawiną polecam lukier cytrynowy na wierzch :)
(moje ciasto zostało przeze mnie poturbowane, bo po wyjęciu z piekarnika jest ono wilgotne i delikatne, więc albo dajemy mu odpocząc w piekarniku, albo uważamy bo pęknięcia na wierchu to efekt moich drewnianych rąk i koślawych nóg w najlepszej formie...)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 19.08.2012 18:13
wygląda smacznie !!
BeataJ 18.08.2012 20:55
ciekawe
treonina 18.08.2012 10:45
muszę wypróbować, koniecznie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak