Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z żółtej cukinii i żurawiny
Na tarce z drobnymi okami ścieramy cukinię, moja była młodziutka i malutka dlatego starłam ją ze skórką-ale bez nasion- co dało ciastu piękny, żółty kolor, którego niestety nie udało mi się uchwycić na zdjęciu.
Dodajemy 1 i 1/3 szklanki cukinii do wymieszanych składników, odmierzamy mleko, olej i żurawinę i energicznie mieszamy przez dłuższą chwilę, żeby wszystko się dobrze połączyło.
Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut (kiedy będzie lekko brązowe na wierzchu powinno być już w porządku).
Jest ono dosyć wilgotne i sycące, więc można nieco zmienic proporcję mleka i oleju. A jeśli nie przepadacie za żurawiną polecam lukier cytrynowy na wierzch :)
(moje ciasto zostało przeze mnie poturbowane, bo po wyjęciu z piekarnika jest ono wilgotne i delikatne, więc albo dajemy mu odpocząc w piekarniku, albo uważamy bo pęknięcia na wierchu to efekt moich drewnianych rąk i koślawych nóg w najlepszej formie...)