Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z mąki żytniej

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka żytnia 3 szklanki
woda
jajko 1 sztuka
sól
kasza gryczana 20 dkg
boczek wędzony 25 dkg
cebula 1 sztuka
sól
oliwa 1 łyżka
oliwa 2 łyżki
jajko 2 sztuki
jajko ugotowane na twardo 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z mąki żytniej

1. Make przesiać do miski , zrobić dołek, wbić jajka ,wlać oliwę . Wyrabiać ciasto dolewając tyle wody żeby ciasto było elastyczne i gładkie. Ciasto przykryć żeby nie wysychało.
2. Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Obraną cebulę i boczek pokroić. Na oliwie przesmażyć boczek, dodać cebulę.
Ugotowane jajka pokroić, dodać do kaszy. Wlać podsmażony boczek z cebulą, wbić surowe jajka , doprawić solą pieprzem. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto. Przyrządem do pierogów wykrawać kółka , nakładać po łyżeczce farszu i sklejać. Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia . Odcedzić , polać tłuszczem i podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 05.04.2017 21:39
takich jeszcze nie jadłam.
jan_mag 23.02.2017 11:01
Pyszna alternatywa
Klausia 08.12.2016 17:29
Jaki to typ mąki?
Pietruszka 24.10.2013 11:22
wyglądają pysznie
erym 08.10.2013 09:28
z maki zytniej pierogi ciekawy pomysl
Ania67 21.09.2013 10:43
Wspaniale wyglądają i pewnie tez smakują
czekoladka_m 16.09.2013 11:52
pysznie wyglądają:)
Rybciia 06.07.2013 23:26
mi smakują :-)
Wojt@s
Wojt@s 30.06.2013 17:10
musi być OK
Alex_M 30.06.2013 13:04
fajne pierozki
aisza1 25.06.2013 11:21
z mąki żytniej jeszcze nie jadłam
Katarzyna59 13.06.2013 07:28
bardzo smaczne
goofy9 11.06.2013 22:26
świetne, jak dla mnie nowość
IwonaKa 02.06.2013 11:14
bardzo lubię pierogi,ale rzadko mi wyjdą takie jak u mamy,świetny przepis
fotoviderek 18.03.2013 07:19
Warto spróbować :)
gosia1988 09.01.2013 09:58
takich jeszcze nie jadłam :)
gacopierz23 05.11.2012 18:31
ciekawa propozycja
caralajna 08.10.2012 13:17
bardzo fajny przepis, i ładne zdjęcie
pacpaw 02.10.2012 22:22
lubię takie eksperymenty
fictor123 22.09.2012 17:53
mniam
eli82 01.09.2012 20:27
coś nowego :)
parysek10 18.08.2012 17:26
takich jeszcze nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak