Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki maślane z rodzynkami i żurawiną

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 600 g
mleko 250 ml
masło 50 g
jajko 2 duże
cukier waniliowy 1 op.
cukier 4-5 łyżek
drożdże 20-25 g
sól duża szczypta
rodzynki 1-2 łyżki
kruszonka
cukier 60 g
mąka pszenna 60 g
masło 60 g
żurawina

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki maślane z rodzynkami i żurawiną

Drożdże rozpuścić razem z łyżką cukru i łyżką mąki 5 dag mąki w ciepłym mleku.
Pozostawić w ciepłym miejscu, aż drożdże ruszą i zaczną rosnąć.
Do wyrośniętego zaczynu dodać opakowanie cukru waniliowego, sól, pozostały cukier, resztę mąki, roztrzepane jajka i wyrobić sprężyste ciasto.
Do wyrobionego ciasta dodać roztopione i przestudzone masło, rodzynki oraz żurawinę.
Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.

W międzyczasie rozetrzeć mąkę, cukier i masło na kruszonkę.
Z wyrośniętego ciasta uformować zgrabne bułeczki i pozostawić do wyrośnięcia - najlepiej robić to już na blaszce.
Kiedy bułeczki ładnie wyrosną, posmarować je jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka i posypać kruszonką.
Bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-175*C i piec 25-30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 18.08.2012 20:18
pycha!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak