Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki maślane z rodzynkami i żurawiną
Pozostawić w ciepłym miejscu, aż drożdże ruszą i zaczną rosnąć.
Do wyrośniętego zaczynu dodać opakowanie cukru waniliowego, sól, pozostały cukier, resztę mąki, roztrzepane jajka i wyrobić sprężyste ciasto.
Do wyrobionego ciasta dodać roztopione i przestudzone masło, rodzynki oraz żurawinę.
Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.
W międzyczasie rozetrzeć mąkę, cukier i masło na kruszonkę.
Z wyrośniętego ciasta uformować zgrabne bułeczki i pozostawić do wyrośnięcia - najlepiej robić to już na blaszce.
Kiedy bułeczki ładnie wyrosną, posmarować je jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka i posypać kruszonką.
Bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-175*C i piec 25-30 minut.