Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik <b>KAROTKA</b>

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sok przecierowy marchewkowy 1 litr
galaretka pomarańczowa 4 szt.
biszkopty okrągłe 2 op.
śmietana 30% 1/2 litra
sok marchewkowy świeży 300 ml
woda 100 ml
mleko skondensowane 200 ml
Zagęstnik ''Śnieżka'' 1 op.
czekolada biała 1 tabliczka

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik <b>KAROTKA</b>

Dno foremki wyłożyć jedną porcją biszkopcików.
Galaretki pomarańczowe (2 op.) zalać 1/2 szklanki soku przecierowego i wymieszać.
Pozostawić do spęcznienia, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce.
Połączyć z zimnym przecierem marchewkowym i odstawić, aż zacznie krzepnąć.
Gęstniejącą masę wylać na biszkopty i wstawić do lodówki, aby stężała.

Świeżym sokiem marchewkowym (1/2 szkl.) zalać pozostałe 2 galaretki pomarańczowe, wymieszać i pozostawić do spęcznienia.
Rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce - pozostawić do ostygnięcia.

Na zastygniętej masie ułożyć drugą warstwę biszkoptów.
Ubić na sztywno śmietanę i połączyć z galaretkami rozpuszczonymi w soku marchewkowym - chwilę ubijać.
Kiedy masa zacznie tężeć, wylać na biszkopty.

Utrzeć białą czekoladę na drobnej tarce.
Mleczko skondensowane (najlepiej odtłuszczone) ubić ze Śnieżką.
Pod koniec ubijania dodać startą czekoladę.

Masę rozprowadzić na zastygniętym torciku i wstawić do lodówki na kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 21.08.2012 13:09
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak