Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia nadziewana mięsem mielonym i ryżem

5.0
(78)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 30 dag
cebula 0,5 sztuki
ryż 0,5 szklanki
przecier pomidorowy 2 łyżki
Kucharek przyprawa uniwersalna
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
papryczka chili odrobina
ser żółty 10 dag
majonez 1 łyżka
śmietana 2 łyżki
tłuszcz do smażenia
cukinia 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia nadziewana mięsem mielonym i ryżem

Kroki postępowania

1
Młode cukinie przekrawamy wzdłuż na pół, wydrążamy środki. Solimy i odstawiamy na około 30 minut by cukinia zmiękła.
Krok 1 - Cukinia nadziewana mięsem mielonym i ryżem foto
2
Przygotowujemy farsz: cebulę siekamy podsmażamy, dodajemy mięso mielone oraz połowę usuniętego miąższu z cukinii. Całość podsmażamy, doprawiamy do smaku.
Krok 2 - Cukinia nadziewana mięsem mielonym i ryżem foto
3
Następnie do farszu dodajemy ugotowany ryż, przecier pomidorowy oraz odrobinę posiekanej papryczki chili. Mieszamy.
Krok 3 - Cukinia nadziewana mięsem mielonym i ryżem foto
4
Przygotowanym farszem nadziewamy cukinię.
Krok 4 - Cukinia nadziewana mięsem mielonym i ryżem foto
5
Na wierzch nakładamy starty na tarce ser żółty wymieszany z majonezem oraz śmietaną.
Krok 5 - Cukinia nadziewana mięsem mielonym i ryżem foto
6
Cukinię zapiekamy w piekarniku w 160 stopniach przez około 30 minut.
Krok 6 - Cukinia nadziewana mięsem mielonym i ryżem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 02.09.2012 11:33
apetyczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak