Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka kukurydziana z jabłkami i gruszkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka kukurydziana 1,5 szkl.
cukier 1 szkl.
sól duża szczypta
cytryna
jabłka 1 kg
gruszki 1 kg
masło 150 g
Cynamon mielony Prymat do smaku
goździki mielone do smaku
kasza 1,5 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka kukurydziana z jabłkami i gruszkami

Jabłka i gruszki obrać i zetrzeć na tarce o największych oczkach.
Dodać przyprawy, sok i skórkę otartą z cytryny oraz 1/3 szklanki cukru - wymieszać i odstawić na kilka minut.
Mąkę kukurydzianą połączyć z drobną kaszką, solą oraz pozostałym cukrem - jak najdokładniej wymieszać i podzielić na połowę.
Tortownicę wysmarować masłem i posypać kaszką kukurydzianą.
Na dno wysypać równą warstwą połowę sypkich składników.
Wyłożyć delikatnie utarte jabłka i przysypać je pozostałą sypką mieszanką.
Masło prosto z lodówki pokroić w plasterki i ułożyć je dość ścisło na wierzchu.
Piec 45-50 minut w temperaturze 180*C.

Podawać można zarówno na gorąco np. z dodatkiem lodów, jak i na zimno np. z bitą śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 18.10.2012 17:52
Jeśli w połowie pieczenia ciągle widać surową kaszkę na wierzchu, można całość podlać odrobiną wody. Czasami jabłka nie są wystarczająco soczyste i kasza kukurydziana nie ma odpowiedniej ilości wilgoci, aby spęcznieć.
mirosława4 01.09.2012 15:17
ale bym zjadła takiej szarlotki jest pyszna :)
Habibi 21.08.2012 08:09
Ta jest wyjątkowo delikatna i zazwyczaj znika u nas już ciepła :)
BeataJ 20.08.2012 21:39
fajny przepis, uwielbiam szarlotki!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak