Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuska tarta z cukinią

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 270 gram opakowanie
cukinia 20 dag
suszone pomidory 10 połówka
biała część pora 1 sztuka
śmietana 30% 200 ml
jajko 2 szt
masło klarowane 1 łyżka
sól
pieprz
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 3 łyżeczka
pałki z kurczaka 2 ugotowane
ryż basmati 2/3 (ugotowany)

Przepis i sposób przygotowania na: Francuska tarta z cukinią

Kroki postępowania

1
Cukinię myjemy, kroimy w cienkie talarki. Przesmażamy na rumiano na rozgrzanym maśle, lekko solimy, studzimy. Śmietanę ubijamy z jajkami. Dodajemy ugotowany ryż, mięso obrane z pałek kurczaka oraz pokrojone w kostkę suszone pomidory. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, imbirem i ziołami prowansalskimi. Formę do tarty wykładamy gotowym ciastem francuskim.
Krok 1 - Francuska tarta z cukinią foto
2
Nakładamy przygotowaną masę śmietanowo- jajeczną. Na masę kładziemy podsmażoną cukinię (tak, aby jej plasterki na siebie zachodziły) oraz pokrojoną w talarki białą część pora.
Krok 2 - Francuska tarta z cukinią foto
3
Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni. Podajemy z surówką z cukini.
Krok 3 - Francuska tarta z cukinią foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Laila2786 07.03.2013 15:08
super tarta,moje smaki
Renia1 13.09.2012 18:16
wyszla ci przepięknie! od zeszłego roku czaję się na zrobienie ratatouille, ale taka opcja z cukinią tez jest swietna
V_kuchareczka 21.08.2012 09:14
wygląda przepysznie
elficzna 20.08.2012 22:35
pychotka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak