Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka pod różową pierzynką

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 4 szt
białko 4 szt
margaryna 1 kostka
cukier 1/2 większe szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kwaśna śmietana 2 łyżki
cukier waniliowy 1 op
cukier puder 1/2 szkl
budyń malinowy 1 op
jabłka 1,2 kg
cynamon
mąka tortowa 3 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka pod różową pierzynką

Kroki postępowania

1
Z mąki, żółtek, margaryny, cukru, cukru waniliowego, proszku oraz śmietany zagniatamy ciasto jak na makaron. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Zawijamy ciasto w falię aluminiową i wkładamy do lodówki na godzinę. Następnie połowę ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę.
Krok 1 - Szarlotka pod różową pierzynką foto
2
Na ciasto nakładamy obrane i starte na tarce o dużych oczkach jabłka. Oprószamy lekko cynamonem. Z białek ubijamy pianę, wsypujemy budyń i cukier puder. Pianę wykładamy na jabłka. Na pianie kładziemy rozwałkowane i pokrojone w paski pozostałe ciasto (tworząc kratkę).
Krok 2 - Szarlotka pod różową pierzynką foto
3
Pieczemy około 50 minut w temp. 165 stopni.
Krok 3 - Szarlotka pod różową pierzynką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 14.02.2014 18:01
wygląda przepysznie
Wacław 14.08.2013 10:20
pyszne ciacho ,nie tylko do kawki
Motorek 09.07.2013 16:50
superowe ciacho
Ela15 06.07.2013 09:38
bardzo lubię szarlotkę
Pusia 20.05.2013 11:11
bardzo smaczne
dorotka0000025 17.05.2013 23:20
ale pysznosci.. mniam
Kuchareczka2 11.05.2013 19:58
wygląda bardzo smacznie
smakowita 10.09.2012 20:53
rewelacyjne ciasto
kate.500 31.08.2012 12:59
pysznie wyglada
olkaaa 30.08.2012 10:17
rewelacyjny przepis
caralajna 30.08.2012 09:06
pyszności
RenataZ-et 29.08.2012 21:36
idealne ciasto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak