Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z budyniem i bezą

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka kg
budyń waniliowy
mąka 1.5szklanki
cukier 1/2 szklanki
proszek do pieczenia łyżeczka
jaja 2
margaryna 1/2 kostki
śmietana łyżka
Cynamon mielony Prymat
mleko
cukier waniliowy

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z budyniem i bezą

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, margarynę, śmietanę i 2 żółtka (białka zostawić). Zagnieść ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i schować do lodówki.
W tym czasie obrać jabłka i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w kosteczkę lub zetrzeć na tarce. Zasypać cynamonem i cukrem waniliowym. *Można podgotować lub zimne wyłożyć na ciasto.
Budyń zagotować na mleku. Wystarczy jedno opakowanie dużego budyniu lub dwa małe.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić ciastem. Ułożyć jabłka. Na jabłka wylać ciepły budyń. Z odłożonych dwóch białek ubić pianę ze szczyptą soli i wyłożyć na budyń. Zapiec na środkowej półce piekarnika ok. 45min w 180stopniach. Posypać przestudzone ciasto cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak