Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buraczki marynowane w zalewie jabłkowej

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki
ocet jabłkowy 1 litr
sok jabłkowy 2 litry
cukier do smaku
sól do smaku
Goździki całe Prymat
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Buraczki marynowane w zalewie jabłkowej

Buraczki (najlepiej drobne) ugotować w skórkach, odcedzić i pozostawić do ostybnięcia.
Z octu i soku jabłkowego oraz przypraw zagotować marynatę.
Buraczki obrać, pokroić dowolnie (w plasterki, cząstki, słupki, kostkę) i wypełnić nimi słoiczki.
Do każdego słoika dodać mały liść laurowy, jeden goździk i po 2-3 ziarenka ziela ngielskiego.
Zalać do pełna gorącą marynatą i zapasteryzować 20 minut.

Jeśli ocet jabłkowy jest bardzo mocny można dolać do marynaty trochę wody, aby ją złagodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 12.09.2014 13:10
Anonim ślepy, czy nie umie czytać ze zrozumieniem? Trzeba było z podstawówki na wagary nie uciekać! ___ Wg twojej logiki litr octu czyli 1000ml podzielone na 190kg buraków daje jakieś 5ml octu na kg buraków - BRAWO - zapewne twoje przetwory smakują wyśmienicie! A jeśli nadal nie rozumiesz, to chodzi o lekki (max 5%) ocet jabłkowy + 2 litry soku, czyli zalewa wyjdzie dokładnie o tej samej mocy, co szklanka 10% octu spirytusowego na litr wody!!! Inteligencją nie grzeszysz, ale jadem pryskasz na lewo i prawo od dawna! A sama taka idealna nie jesteś, za to innych krytykujesz od zawsze! POZDRAWIAM I MIŁEGO DNIA!!!
23.12.2013 22:15
Litr octu! Wspaniale! I na ile buraków? 190 kg?
zbigniew1975 06.09.2013 07:49
pycha wsam raz na zimę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak