Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

" Pierogi Gyoza "

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
sól 0,5 łyżeczki
zmielone mięso drobiowe 250 g
cebula 1 szt
szczypiorek 1 pęczek
czosnek 2 ząbki
oliwa 2 łyżki
woda 150 (wrząca)
kapusta pekińska 5 liście

Przepis i sposób przygotowania na: " Pierogi Gyoza "

Z 2 szklanek mąki, 1/4 łyżeczki soli oraz 150 ml wrzątku ugniatamy sprężyste ciasto.

Wałkujemy je na cienki placek.

Z ciasta wykrawamy przy użyciu szklanki o większej średnicy krążki i pod przykryciem odstawiamy je na bok.




Liście kapusty pekińskiej zalewamy wrzątkiem, po chwili odsączamy i drobno szatkujemy.

250 gram mielonego mięsa smażymy wraz z drobno pokrojoną połówką cebuli.

Przesmażone mięso mieszamy z wcześniej poszatkowaną kapustą pekińską, drobno pokrojonym szczypiorkiem
oraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.







Do farszu dodajemy 2 łyżki oliwy ( lub oleju sezamowego! ), całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 20 minut,
aby wszystkie składniki przeszły sobą.

Po upływie tego czasu na każdy z krążków nakładamy około 1 łyżeczkę farszu i sklejamy brzegi formując pierogi ( z falbanką ).

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, smażymy pierogi tylko z jednej strony! aż się zarumienią,
po czym zalewamy je połową szklanki wody.

Przykrywamy pokrywką i dusimy kolejne 5 minut.



Po podduszeniu okrywamy je i smażymy dalej kolejne 5 do 10 minut aby woda całkowicie odparuje.

(Dzięki metodzie smażenia na parze dół pierogów będzie ładnie zarumieniony a góra w pełni ugotowana).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 05.01.2013 00:47
A to ciekawe - ja robię ciasto do gyoza z mąki ryżowej... z samej pszennej to jak zwykła pierogi..
goofy9 10.09.2012 22:22
ciekawy pomysł
malinka18 04.09.2012 20:09
w ten sposób jeszcze nie robiłam i z takim nadzieniem,ale muszę spróbować bo zapowiadają się pysznie...
Katarzyna47 04.09.2012 19:54
Jeszcze tak nie gotowałam pierogów.
treonina 04.09.2012 18:30
ciekawe :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak