Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mielone w sosie śmietanowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mięso mielone 1/2 kg
czosnek 2 ząbki
cebula 1/2
jajko
sól
kajzerka
Bułka tarta klasyczna Prymat
olej
sos
bulion 1/2 litra
śmietana 2 łyżki
mąka 1 łyżka
Pieprz biały mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Mielone w sosie śmietanowym

Bułkę moczymy w wodzie i odciskamy. Czosnek obieramy i siekamy. Tak samo robimy z cebulką. Do miseczki dajemy mięso mielone, posiekany czosnek, cebulkę, jajko, odciśniętą bułkę oraz przyprawy. Wyrabiamy na jednolitą masę. Z powstałej masy formujemy kotleciki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron. SOS; bulion doprowadzamy do wrzenia dodajemy śmietanę, zagęszczamy zawiesiną z mąki i wody i doprawiamy do smaku. Gotujemy jeszcze ok.2 min ciągle mieszając, aby się nie przypaliło. Przygotowanym sosem polewamy upieczone mięso.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 19.11.2013 16:15
bardzo smaczne
alaaa 12.06.2013 22:02
z takim sosem na pewno smakuje
mirosława4 23.12.2012 20:17
smaczny obiad
IZABELA29 20.11.2012 08:40
dziś robię ale bez sosu ,
ben-ka 19.11.2012 09:17
też dobre:)
Łukasz15 13.10.2012 16:07
Pyszny obiadek
RenataZ-et 27.09.2012 20:04
super obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak