Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z kapusty białej, papryki i marchewki- pasteryzowana

5.0
(62)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 3 kg
marchew 0,5 kg
papryka czerwona 1 kg
cebula 5 sztuk
woda 9 szklanek
ocet 1,5 szklanki
cukier 1,5 szklanki
pieprz
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z kapusty białej, papryki i marchewki- pasteryzowana

Zalewa:
9 szklanek wody, 1,5 szklanki octu, 1,5 szklanki cukru, pieprz, ziele ang., listki laurowe zmieszać i zagotować.
Sałatka:
Na początku cebulę pokroić w półksiężyce, posolić i zostawić na około 4 godziny. Kapustę poszatkować, posolić (około 4 łyżki soli) i pozostawić na ok.4 godziny, potem odcisnąć i odlać sok. Paprykę pokroić i dodać do kapusty. Marchew zetrzeć na tarce w paseczki. Marchew i cebulę dodać do kapusty i wymieszać.
Zalać gorącą zalewą. Włożyć do słoików, uzupełnić słoiki resztą zalewy. Do każdego słoika dodać 2 - 3 ziarnka ziela i kawałek listka ( te z przygotowywanej zalewy). Pasteryzować po około 30 minut. Gotowe. Smacznego !!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 12.11.2014 11:05
Dzis zrobie
pacpaw 04.09.2012 20:52
bardzo smaczna sałatka. Robię podobnie. Tak przygotowana przestoi całą zimę
Agnieszka91 01.09.2012 12:36
mniam,,,

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak